Laster Nyhetsbrev november 2023...

Nyhetsbrev november 2023

Direktør på sykehuset i Haydom, Mdoe Paschal, sendte ut dette nyhetsbrevet i november 2023. Vi i Haydoms venner har oversatt brevet til norsk.

Ny fødeavdeling på gang!

Vi har tidligere informert om planene om nybygg, og den gode nyheten er at byggearbeidet på det første bygget har startet! Dette blir det nye barsel- og nyfødtbygget. Med de årlige 3000 barna som fødes på sykehuset vårt, er selve avdelingene for små. Vi trenger mer plass til en god behandling, spesielt for de nyfødte.
Entreprenøren startet arbeidet 29. august. Mye av grunnarbeid, rørleggerarbeid osv. gjøres av HLH-personell. Vi har hyret inn en ekstern konsulent til å inspisere og godkjenne hvert trinn i det nye bygget.

HLH-styremedlem besøkte gårder og prosjekter

For noen år siden gjorde sykehusstyret til HLH vedtak om å gjøre sykehuset selvbærende. Dette er ikke en lett jobb siden HLH er i et av de fattigste områdene i Tanzania, og inntektene fra pasientene vil aldri være nok til å dekke alle sykehusutgiftene. Derfor har vi sett etter flere aktiviteter for å samle inn penger til sykehuset. Siden har vi jobbet på å øke inntektene fra gårdene (HLH eier noen gårder rundt Haydom) og også de andre prosjektene som utleie av lastebiler og utstyr, utnyttelse av gjestehuset og organisering av safari for våre besøkende.
Nylig besøkte et av styremedlemmene noen av disse prosjektene.

Støtte fra Tanzanias regjering

Vi er alltid veldig glade for støtten fra Tanzanias regjering. Ikke bare for utstyret, men også at regjeringen bryr seg om regionale, trosbaserte sykehus.
Denne gangen fikk vi donert 20 senger med madrasser, fem rullestoler og 1500 sengetøy til en samlet verdi av TZS 50 millioner (USD 20.000).

Godt, brukt utstyr fra Nederland

Haydoms Venner i Nederland har sendt mye brukt utstyr til oss. Totalt 74 enheter som inkluderer en ultralydmaskin, et digitalt mikroskop, 9 blodtrykksmaskiner, 6 pasientmonitorer osv. En nederlandsk organisasjon kalt "Medic" får brukt utstyr fra forskjellige sykehus i Nederland. De sjekker utstyret og reparerer om nødvendig, og så selger de utstyret for en lav pris til sykehus i lavinntektsland. Utstyret som vi har mottatt passer godt på helsestasjoner hvor vi ønsker å forbedre kvaliteten på tjenestene.

Internasjonale medisinstudenter

Haydom har vist seg å være et attraktivt sted for internasjonale medisinstudenter. Etter covid-perioden har Haydom startet opp igjen programmet for studenter. I dag er det en konstant strøm fra studenter fra Europa, USA og New Zealand. Vi har nå maks 12 studenter samtidig og er nesten fullbooket i 2024. De første månedene av 2025 begynner allerede å bli fylt opp nå.
Det som gjør Haydom attraktivt er at vi har gode overnattingssteder for studentene i studenthusene våre, været i Haydom er veldig fint hele året og studentene vil møte et veldig interessant utvalg av tropesykdommer.
Som tidligere år er Clementina Dakay vertinne og tar seg av studentenes velvære sammen med gjestehusets ansatte. Dr. Fides Canuty er studentens veileder. I løpet av de siste årene har Koen & Klaske Vliegenthart vært i Haydom for å kommunisere og planlegge for studentene. De har returnert tilbake til Nederland, men vi er glade for at de fortsetter å gjøre disse oppgavene.
Studenter eller fagfolk som ønsker å bruke tid på studier eller arbeid i Haydom kan kontakte expats@haydom.co.tz.

Medisinske studenteventyr

Hver medisinstudent som tar praksis i Haydom får mange spesielle opplevelser, veldig forskjellige fra hjemme. Denne gangen en historie om LIeke van Elzakker (23) fra Nederland.

"Hei. Jeg heter Lieke og studerer i Utrecht, Nederland. Jeg skal være i Haydom i seks uker og skal etter det reise i tre uker gjennom Tanzania. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk muligheten å være her, og jeg hadde ikke forventet å se så mye på så kort tid. Jeg har hatt utallige opplevelser som jeg kunne skrive om, men høydepunktet mitt så langt var å besøke en utestasjon med fly! Disse besøkene skjer de fleste stedene med bil, men noen ganger kan du reise med småflyet som brukes til noen landsbyer. Først var jeg usikker på om jeg fikk plass i flyet, bare fire personer fikk være med den dagen. Men etter å ha ventet i 30 minutter på flystripen, sa piloten Peter til meg at jeg kunne bli med. Dette var spennende, men også litt skremmende for en med flyskrekk!
Etter å ha flydd i 20 minutter, kom vi til et avsidesliggende sted nær Lake Eyasi. Det var ingen der da vi kom, men etter 15 minutter kom de første mødrene og barna på besøk. Jeg hadde ansvaret for å klargjøre vaksinene og gi dem til barna. Etter noen timer spiste vi lunsj og fløy tilbake til Haydom. Det var en så spesiell opplevelse å reise til et så avsidesliggende sted og bidra til fellesskapet ved å gi forebyggende helsehjelp. Jeg vil aldri glemme det!

Norske leger på besøk

I juni hadde Christian Medical Fellowship (CMF), en organisasjon som knytter sammen leger fra hele verden, sitt årlige møte i Arusha. En gruppe norske leger pluss en fra Sverige benyttet anledningen til å besøke Haydom. Mange leger som bare hadde hørt om Haydom, kunne nå reise dit for å se med egne øyne hvordan det ser ut. Og de ble imponert! De fikk alle en sykehusomvisning og kunne stille alle spørsmål. Det var et flott besøk, både for dem og for Haydom!

Flere gjester

I tillegg ble vi i oktober også velsignet av et besøk fra Kirkens Nødhjelp: Leder for Øst-Afrika-divisjonen: Pio Deng, landdirektør for Tanzania: Berte Marie Ulvesæter og med stipendansvarlig for HLH: Theonat Mushi. Vi er takknemlige for det gode samarbeidet vi har med KN (t.v. bilde).

Prosjektgruppen

Vi har også hatt besøk av styreleder i Haydom Venner i Norge, Kari Brunvatne Kleivset, ledsaget av sønnen Erlend Kleivset fra selskapet Prosjektgruppen AS (PGAS) som har signert en intensjonsavtale med SHV om å følge opp nybyggprosjektet.

Barn med ryggmarksbrokk

I den første uken i november arrangerte Theresa Herbauer og teamet hennes den årlige Spina Bifida Week. På denne spesielle uken får 70 barnefamilier med Spina Bifida og Hydrocephalus-operasjoner de siste 10 år en spesiell invitasjon til HLH. De fikk møte hverandre, spille forskjellige spill, noen ble undersøkt, rullestoler ble reparert, foreldre undervist og det var et eget team for å trene barna i rullestolmobilitet. Den 2. november (World Spina Bifida and Hydrocephalus Awareness Day) ble det arrangert en stor parade gjennom sentrum av Haydom for å ta hensyn til denne spesielle barnegruppen. Denne begivenheten ble sendt på en TV-stasjon over hele landet.
Takk til alle medlemmene av teamet og Haydom Venner i Tyskland som gjorde dette mulig!

Haralds grav

I juni besøkte søstrene AnneTurøy Hansen og Sonja Turøy Brugman sammen med familiemedlemmer Haydom. De er to av de seks barna til Laila og Ole Turøy som var blant de første misjonærene som ankom Haydom og Mbulu på 1960-tallet. Anne og Sonja er begge født i Haydom og vokste opp i Mbulu. Det var en stor opplevelse for dem å vise familien steder hvor de tilbrakte de første årene.
Ved siden av kirken inne på HLH-området, er det et lite inngjerdet område med to graver. En av dem tilhører den yngre broren til de to søstrene. Harald Turøy gikk bort 25. juni 1975, bare to år gammel. Familien hadde en minnestund ved Haralds grav.

Søkelys på en donor: Sørlandet sykehus

Sørlandet Sykehus Kristiansand på Sørlandet har alltid vært en stor bidragsyter til sykehuset. Nå har de overlevert medisinsk utstyr for gastroskopi og bronkoskopi til voksne og barn, og de har også betalt for et stipend til to sykepleiere for spesialutdanning på dette feltet. Den totale verdien av dette bidraget er opptil USD 59.000. Tusen takk!

Gaver til HLH

Haydom Lutheran Hospital ligger i et av de fattigste områdene i Tanzania. Sykehuset har et nedslagsfelt på 2 millioner mennesker, og mange har ikke råd til å få behandling. På den annen side ønsker sykehuset å tilby også disse personene best mulig behandling. Dette betyr investeringer i utstyr, legeutdanning, infrastruktur osv. Du vil forstå at pasientbetaling ikke er nok, så HLH trenger også andre inntektskilder. Vi får støtte fra både den tanzaniske og den norske regjeringen. Denne støtten dekk i hovedsak driftskostnader, men for ekstra utgifter som nybygg, nytt utstyr osv. må vi også ha støtte utenfra. Så vi er veldig glade for donasjonen din, selv den minste summen vil forbedre tjenestene for pasientene våre!

Kjære venner

Hjertelig hilsen fra Haydom. Det er alltid et privilegium å dele nyheter fra arbeidet vårt på Haydom med deg. Det har skjedd mye her på HLH som vi synes er viktig å trekke fram i dette nyhetsbrevet. Det kliniske arbeidet, opplærings- og forskningsarbeidet skrider godt fram, for ikke å glemme viktig investeringsarbeid på byggingen av barsel- og nyfødtbygningen. HLH er en del av den roterende verden, noe som betyr at vi også er berørt av verdenshendelser som krigene i Ukraina og Midtøsten og andre globale katastrofer. Drivstoffkostnader og økende inflasjon er blant de mest bekymringsfulle tingene vi møter. Til tross for alt dette er vi optimistiske og holder fast ved vårt hovedkall: å redde de fattige og de som trenger mest medisinske tjenester. Velkommen, ta deg tid til å lese og bli oppdatert!

Dr. Paschal Mdoe
Administrerende medisinsk direktør