Laster Reise...

Reise

Det er mange som ønsker å arbeide på Haydom lutherske sykehus. Det gjelder både medisinsk personell av alle kategorier og andre som kan tenke seg at de kan bidra med noe i den mangfoldige virksomheten som sykehuset utfører. Kontakt sykehuset på e-post hvis du har spørsmål om å bidra med arbeid.

Kart 500X333[1]

Overnatting på veien

Sykehuset har samarbeid med gjestehuset Scripture Mission, Sakina, Arusha.

Det er et selvbetjent overnattingstilbud som drives av Norsk Luthers misjonssamband. 

For bestilling

Reisetips

Spørsmålene er mange for de som skal til Haydom Lutheran Hospital – enten du er student som skal være der noen uker eller du skal være der i lengre tid. Derfor er det utarbeidet et introduksjonsbrev som i alle fall gir svar på noen av spørsmålene

Send en mail direkte til sykehushet og få tilsendt introduksjonsbrevet.

MEN, sørg først for at den institusjon du arbeider/studerer ved har en staff exchange avtale med Haydom.

I emnelinjen på e-posten skriver du: "Haydom-tips". Da vil du få tilsendt informasjonsbrevet. Husk at e-mailenmå skrives på engelskslik at personell i administrasjonen ved sykehuset, som nødvendigvis ikke er norsktalende, kan gi svar på din henvendelse.

Og merk !!! Haydom er en arbeidsplass, ingen turistattraksjon. Besøk skal klareres med sykehusledelsen før ankomst. De som ønsker arbeid eller praksis ved sykehuset, må rette en særskilt søknad til sykehuset hvis da ikke din arbeidsplass eller skole har inngått en særskilt avtale med sykehuset.  

Både sykepleierelever, fysioterapielever og leger, tannleger og andre yrkesgrupper er her i perioder enten i praksis eller på frivillig oppdrag. 

Introduksjonsbrevet gir innblikk i hva du bør ha med deg fra Norge, hva som kan kjøpes i nærmeste store by, Arusha, og om hva som finnes i butikkene på Haydom. Du får også vite hvordan man kommer seg til nærmeste flylass i Tanzania og om selskaper som kan bringe deg videre fra Kilimanjaro Airport til sykehuset på landeveien eller i luften.

Vi forteller også om hvordan dere skaffer hushjelp, priser på arbeidskraft og husleie, litt om historie, om feriemuligheter, geografi og mye annet. Helt til slutt noen tips om vaksiner og annen informasjon om hva det er lurt å forberede seg på før Afrika-reisen. 

Tanzania er landet i Øst-Afrika som har mest av alt. Kyststripen mot Det indiske hav med hvite, eksotiske sandstrender. Øya Zanzibar med sin slavehistorie som beksvart kontrast dagens turisme. Sporene etter dr. Livingstone og oppdageren Stanley. Savanner med løver, elefanter og andre tropiske dyr. Den enorme Victoriasjøen. Afrikas høyeste fjell Kibo (5895 m.o.h.) i det mektige Kilimanjaro massivet. To millioner år gamle funn av forhistoriske mennesker i Olduvai Gorge. Et eksotisk folkeliv med masaier og et utall andre stammer. Og ikke minst……   Haydom Lutheran Hospital, målet for din Afrika-reise.

Sykehuset ligger på 1800 meters høyde, drøyt 30 mil ut på landsbygden fra nærmeste storby - Arusha. Nettopp Arusha er mellomstasjon etter landing på Kilimanjaro Airport. På noen kart over Tanzania kan du finne Haydom sørvest for Arusha. Følger du en rett linje på kartet sørover fra Lake Eyasi, så befinner Haydom seg på kanten av Rift Valley.

Haydoms plasseringen er langt mer strategisk for eventyraktige opplevelser enn man skulle tro ved en kjapp titt på kartet. Selv urfolk som fortsatt jakter med sine buer og giftpiler, finnes her. Vi forteller mer om det og livet på Haydom i informasjonsskrivet. 

Tipsene vil gjøre planleggingen enklere og oppholdet blir bedre.

SAFARI NJEMA [God reise]

Kort historikk

Haydom Lutherske sykehus (HLH) ble bygd i 1953 av Norsk Luthersk Misjonssamband etter forespørsel av de daværende myndighetene

På den tiden bodde det nesten ingen mennesker i området, vesenetlig på grunn av stor tetthet av tze-tze fluer. Etter skogshogst som utryddet det meste av de farlige fluene var det et sterkt ønske om å utvikle området. Sykehuset, med 50 senger, skulle være en viktig drakraft i denne prossesen. Haydom ligger ca. 80 km sø-vest for distrikthovedstaden Mbulu og ca. 300 km sør-vest for Arusha som er den største byen i denne delen av Tanzania.

Den lokale kirken, the Evangelical Lutheran Church of Tanzania,(ELCT), Mbulu Synod , overtok som eiere i 1963. in 1963. Hospitalet styres av Medical Board, et styre som velges av generalforsamlingen i Mbulu bispedømme.

I 1967 ble sykehuset utvidet til 250 senger. Den daværende presidenten i Tanzania, J.K. Nyerere, stod for den offisielle åpningen. I 1983 kom det en ny utvidelse med en moderne bygning med laboratorieum og barneavdeling. Begge de to siste utvidelsene var mulige takket være pengestøtte fra utlandet. Idag har HLH totalt 350 senger, men det er for vanligvis 400 inneliggende pasienter hver dag. Sykehuset har vært endel av Tansanias sentrale helseplan siden 1967. Haydom ligger i det sør-vestre hjørnet av Mbulu distrikt og grenser mot 4 andre distrikt i regionen. Det kommer pasienter fra alle disse distriktene til HLH, dvs. ca 400000 mennesker betjenes av sykehuset.